Selecteer een pagina

Een nieuw kantoorgebouw vol “flexwerkplekken”. Een collega die voor de helft op kantoor werkt en voor de helft “flexwerkt”. Het klinkt heel interessant, maar wat is flexwerken nu echt precies? Is het een hippe trend met een mooie naam, of een nieuw concept dat zorgt voor minder stress, meer productiviteit en meer tijd voor jezelf?

Wat is flexwerken?

Flexwerken, ofwel flexibel werken, houdt in dat jij zelf bepaalt waar en wanneer je werkt. Je bent dus flexibel. Zo kun je met je laptop de ene dag vanuit huis werken, de volgende dag in een bibliotheek, de dag erop vanuit een koffietentje en sluit je de week af “gewoon” op kantoor. In theorie heel fijn: geen last van luidruchtige collega’s, ongewenste kletsmomenten of langdradige vergadering. Maar wat zijn de echte voordelen van flexwerken?

Uitgelicht: Flexplekken voor zelfstandigen en flexwerkers – KemkerFlex

De voordelen van flexwerken

Voordelig voor werkgevers

Te beginnen vanuit werkgevers oogpunt, want waarom zou je werknemers vanuit huis laten werken? Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de mensen productiever werkt wanneer zij thuis werken, dan wanneer zij op kantoor zitten. Verder wordt er op kantoorkosten bespaart en zijn werknemers over het algemeen gelukkiger. Genoeg reden dus om flexwerken te accepteren en zelfs te stimuleren.

Verschillende plekken voor verschillende taken

De kleine letters van een contract uitspitten of juist hardop brainstormen over een nieuw project. Niet iedere werkzaamheid vraagt om dezelfde omgeving. Dus waarom zou je alles op dezelfde plek moeten doen? Voor een creatieve opdracht werk je wellicht liever buiten. Terwijl je voor het verwerken van lange teksten waarschijnlijk liever in een geruisloze kamer zit.

Meer variatie

Elke dag op dezelfde tijd opstaan, om vervolgens naar hetzelfde kantoor te gaan en op dezelfde stoel zitten kan saai worden. Met flexwerken doorbreek je gewoontes en breng je variatie in je leven. Zo kun je de ene dag besluiten om rustig in een bibliotheek te zitten en de volgende dag thuis te werken en je kinderen van school haalt. Hoewel je je collega’s niet elke dag zult zien, ontmoet je zo nog veel meer nieuwe mensen in een week. Het sociale contact zal er dus eerder op vooruitgaan, dan achteruitgaan!

Tip: Vergaderruimte of trainingslocatie huren – KemkerFlex

Er zitten ook nadelen aan flexwerken: bijvoorbeeld lastiger overleggen en het risico op andere dingen doen tijdens werk. Maar al met al zijn er genoeg redenen om het op zijn minst eens uit te proberen. Neem je laptop mee en zoek een rustige plek in de bibliotheek, of ervaar de rustgevende sfeer in de flexwerk-koffietentjes.